Måned for øjensundhed: Få adgang til vores ugentlige gaver og tilbud! *Klik her for at se*

Login

Hvad er blue light, og er det dårligt for dine øjne?

Bc. Katarína Mellová

Medicinsk revideret af Bc. Katarína Mellová, Optometrist, on 20. okt. 2024. Skrevet afLentiamo

Indhold

Blåt lys, et begreb vi ofte hører, men måske ikke helt forstår, er til stede i vores hverdag. Fra mobilskærme, computerskærme og endda solen selv, udsender blåt lys fra en række kilder.

Så hvad er blåt lys, og er det skidt for dine øjne? Mens der ikke er noget entydigt svar på, om blåt lys er iboende skadelig for vores øjne, kan dets eftervirkninger overraske dig.

Optikerne hos Lentiamo er her for at forklare konceptet med blåt lys i enkle termer. Vi undersøger de mest almindelige kilder, dykker ind i de tilknyttede potentielle risici og fordele, og giver praktisk vejledning om, hvordan man kan være opmærksom på vores eksponering for blåt lys fremadrettet.

Hvad er blåt lys?

Blåt lys er en del af synligt lys. Det falder inden for det synlige lysområde af det elektromagnetiske spektrum. Det kan både være gavnligt og potentielt skadeligt for vores øjne og generelle velbefindende.

Dets bølgelængde spænder fra 380 til 500 nm, hvilket betyder, at blåt lys har en høj energifrekvens. Kort sagt er kortbølget, højenergisk lys kendt for sin evne til at trænge dybere ind i materie end længere bølgelængder. Dette rejser spørgsmålet om, hvorvidt blåt lys er skadeligt.

Du kan se bølger af blåt lys i den ene ende af lysbølgespektret i billedet nedenfor.

infografik over blåt lys spektrum, der illustrerer lave til høje energibølger

Hvor kommer blåt lys fra?

Mens solen er den primære kilde til naturligt blåt lys, udsender digitale enheder som computere, mobiltelefoner, fluorescerende belysning og LED-tv betydelige mængder af kunstigt blåt lys.

Vi udsættes konstant for varierende mængder blåt lys i løbet af dagen og natten. Vores stigende afhængighed af digitale skærme og kunstig belysning i vores daglige rutiner gør det praktisk talt uundgåeligt.

Andre typer lys

Interessant nok kan kun en lille del af lyset ses af det menneskelige øje. De velkendte farver i regnbuen – rød, orange, gul, grøn, blå, indigo og violet – udgør det "synlige lys" område inden for det elektromagnetiske spektrum.

Udover dette er der lavere energibølger, herunder mikrobølger, radiobølger og infrarøde stråler. Der er også højere energibølger, herunder ultraviolet, røntgen og gamma-stråler. Ingen af disse kan ses med det blotte øje. 

Vidste du det? At forstå de forskellige egenskaber og anvendelser af forskellige typer lys er essentielt i forskellige videnskabelige, industrielle og hverdagsmæssige sammenhænge. At studere dem giver os mulighed for at udnytte deres fordele, mens vi minimerer potentielle risici. Forskning om forholdet mellem blåt lys og vores øjne er i gang.

Hvad gør blåt lys ved dine øjne?

Blåt lys spiller en kompleks rolle i vores visuelle sundhed. Især i forbindelse med digitale skærme og kunstig belysning kan det føre til forskellige risici. Langvarig eksponering for enheder, der udsender blåt lys, kan belaste vores øjne og resultere i symptomer som øjet træthed, tørhed og hovedpine

Blåt lys fra solen er også en nødvendig del af visuel sundhed og reguleringen af fysiologiske funktioner, såsom vågenhed og søvn.

Læs mere om de fordele og potentielle risici, som blåt lys medfører nedenfor.

Risici ved blåt lys

person der bærer briller og bruger laptop på kontor

Overdreven eksponering for blåt lys, især fra skærme, kan potentielt have negative effekter på vores øjne og generelle sundhed. Her er nogle risici at overveje:

Søvn

Især om aftenen kan eksponering for blåt lys påvirke produktionen af melatonin, et hormon der er ansvarligt for at regulere søvn. Denne forstyrrelse af naturlige circadiske rytmer kan påvirke både varigheden og kvaliteten af vores hvile. 

Forstyrrede cirkadiske rytmer kan bidrage til søvnforstyrrelser og kan potentielt øge risikoen for visse kræftformer.

Eksperter anbefaler ofte at lægge elektroniske enheder væk to timer før sengetid for at fremme bedre søvnkvalitet.1

Når man søger at forstå, om blåt lys forårsager kræft, er det vigtigt at præcisere, at blåt lys i sig selv ikke er kendt for at være kræftfremkaldende. Dog har en undersøgelse vist, at langvarig eksponering for højintensitets blåt lys, især om natten, kan forstyrre vores cirkadiske rytme, hvilket kan potentielt øge risikoen for bryst-, prostatakræft og tyktarmskræft.2

Digital øjet træthed

Langvarig skærmtid kan føre til digital øjet træthed, en tilstand der kan forårsage ubehag og synsproblemer. Blåt lys i sig selv er ikke vist at være ansvarlig for disse symptomer. Dog er vores forhold til skærme og vores brugsmønstre medvirkende faktorer.

Makula degeneration

Makula degeneration (AMD) er en tilstand, der påvirker den centrale del af nethinden, hvilket kan føre til tab af central syn.

Forskning indikerer, at eksponering for blåt lys fra sollys kan øge risikoen for makula degeneration og forværre dens progression.3 Dog er undersøgelser, der specifikt forbinder AMD og blåt lys fra elektroniske enheder, ikke konkluderende.

Vidste du det? Makula degeneration er en af de førende årsager til synstab hos ældre voksne. Det opdages og overvåges ved hjælp af en Amsler grid test

Risici for børn

Det er værd at bemærke, at børn og voksne kan reagere forskelligt på eksponering for blåt lys. Sollys er vitalt for børns øjenudvikling. At bruge mindre tid udenfor og mere tid på at bruge computere og læse tæt øger risikoen for nærsynethed hos børn ved ni-årsalderen, som set i en hollandsk undersøgelse af over 5.000 børn født mellem 2002 og 2006.4

Så mens forskning stadig udføres om blåt lys' virkninger på børns øjne, kan det være tilrådeligt at minimere skærmtid for børn. Konsulter altid din sundhedsudbyder for personlig vejledning om, hvad der er bedst for dig eller dine børn for at sikre sund øjenudvikling og syn.

Fordele ved blåt lys

Mens vi hører meget om dets negative effekter, er blåt lys også en nødvendig del af vores daglige liv. Det er en naturlig komponent af sollys og spiller en vital rolle i reguleringen af kroppens biologiske funktioner. Nøglefordele ved blåt lys inkluderer:

  • Øget opmærksomhed
  • Hjælpe hukommelse og hjernefunktion
  • Forbedre humør
  • Regulere kroppens naturlige søvn-vågen cyklus (cirkadisk rytme)

Hvordan man begrænser blåt lys

For at mindske de potentielle negative effekter af overdreven blåt lys kan du tage følgende skridt:

  • Reducer skærmtid: Begræns skærmtid, især før sengetid, for at forbedre søvnkvaliteten.
  • Nattilstand: Mange elektroniske enheder har en "nattilstand" eller "blåt lys-filter", der reducerer det udsendte blå lys.
  • Justér skærmlysstyrken: Sænk lysstyrken på dine skærme for at reducere eksponeringen for blåt lys.
  • Brug arbejdsbelysning: For at reducere kontrast og blænding, tilføj blødt, indirekte lys til dit arbejdsområde. Dette kan hjælpe med at reducere belastningen på dine øjne, mens du arbejder på din computer.
  • Tag regelmæssige pauser: Tag korte pauser under skærmbrug for at hvile dine øjne.
  • Briller til blåt lys: Overvej at bruge briller til blåt lys, der filtrerer skadelig blå lys. De kan være særligt nyttige for personer, der tilbringer mange timer foran skærme.

Ønsker du at beskytte dine øjne?

Udforsk et bredt udvalg af briller til blåt lys i høj kvalitet nu

Shop briller til blåt lys

Afsluttende tanker fra Lentiamo

Afslutningsvis spiller blåt lys en afgørende rolle i vores daglige liv, fra sin naturlige kilde i sollys til sin tilstedeværelse i digitale skærme og kunstig belysning. Det kan også føre til potentielle risici.

Mens dets virkninger på vores øjne, søvn og generelle velbefindende er mangefacetterede, er det vigtigt at forstå og styre vores eksponering. At finde en balance mellem at nyde godt af blåt lys og beskytte vores sundhed er nøglen.

Læs mere


Kilder

1. Harvard Health Publishing, Ikke flere tælle får: Beviste adfærd for at hjælpe dig med at sove
2. Environmental Health Perspectives, Evaluering af forbindelsen mellem eksponering for kunstigt lys om natten og risikoen for bryst- og prostatakræft i Spanien (MCC-Spain-studie)
3. National Library of Medicine, Makula degeneration: underlig sollys eksponering hos en landbrugsarbejder
4. National Library of Medicine, Indvirkningen af computerbrug på nærsynethedsudvikling i barndommen: Generation R-studiet

Gå ikke glip af vigtige nyheder.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev.

Kommentarer

    Ingen spørgsmål

    * Skal udfyldes

    Bedst sælgende produkter